Hamster kendini tehlike altında hissettiğinde ve bunun sonucunda korkuya kapıldığında ısırır. Bunu söylemekten nefret ediyorum ama hamster ısırığı feci acıtır. Bazen ısırıklar yüzeysel olabilir o zaman sıkıntı yokama kimi zaman da hamster’ın sivri dişi ısırdığı yere ( genellikle parmak) öyle bir saplanır ki hayvan ısırık attığı yerden aşağıya doğru sallanır durur. İşte o zaman yandınız…..
Peki, sürekli ısırma eğiliminde olan hamster için ne yapılmalı?
- İşe öncelikle doğru hamster seçimiyle başlayabilirsiniz. Unutmayın! Erkek hamster dişiye oranla daha az ısrıma eğilimindedir.
- Yukarıda yazdığıma ek olarak bazı küçük türlerin daha fazla ısırma eğiliminde olduğunu söyleyebilirim.
- Sürekli ele alınan, sevgi gösterilen hamster, daha az ısırma eğillimi gösterecektir.
- Hamster’ı elinize aldığınızda sakın ona çok fazla baskı uygulamayın, hayvanı öldürebilirsiniz bile, böyle bir durumda da ısırıklardan kurtulmanız mucize olacaktır.
- Hamster yaralıysa veya kendini kötü hissediyorsa, elinize uygun bir eldiven takıp hayvana yaklaşın, ısırıklardan kurtulamazsınız.
- Hamster, kafesiyle eve ilk geldiğinde şöyle 4-5 gün belki de bir hafta hayvana elinizi sürmeyin. Onu izlemekle yetinin. Bu süre zarfında hayvan kafesine alışsın. Küçük ölçekte bir hayvan olduğundan bu onu diğer hayvanlara yem yapar, içgüdüsel olarak ta sizi ilk günler açık bir tehdit olarak görecektir.
- Hamster geceleri aktif olan hayvan türlerindendir. Gündüz vakti hayvandan hiç bir beklentiniz olmasın, bırakın hayvan kafesinde takılsın. Hayvanı ürkütmeyin.
- Hamster’ınızla konuşun. Evet, onunla yumuşak bir ses tonuyla günlerce, haftalarca konuşun. Hatta benden size tavsiye hamster kafeste olduğu sürece, belirli aralıklarla gidin hamster’ınıza güzel sözler söyleyin. Hamster sesleri çok iyi algılar, yüksek, baskın bir seste nasıl sağa sola kaçışır dikkat edin, işte bundan dolayı tatlı bir ses tonu onu mutlu edecektir.
- Hayvanın yaklaşık bir haftalık ortama alışma dönemini sonlandırın, ama tatlı konuşmalar devam etsin. Kafese doğru konuşun. Neyse şimdi sıra hayvanı kendi kokumuza alıştırmada. Gidin önce elinizi yıkayın, iyice durulayın ki elinizde size ait olmayan başka bir koku kalmasın. Unutmayın elleri cips kokan birisi muhtemelen bir ısırığı hak eder çünkü hamsterın gözünde o parmaklar güzel, lezzetli bir cips parçasından başka bir şey değildir. Evet yine konumuza dönelim. Hamster’ınıza yavaşça yaklaşın. Bırakın dostunuz uzattığınız ele doğru gelsin. Siz ona doğru gitmeyin. Hamster çok iyi koku alır, bundan dolayı zamanı geldiğinde hamster, sizin kokunuzu hafızasına atacaktır ve bu da onda müthiş bir rahatlama yaratacaktır.
- Hamster’ınıza haftada bir iki kez minik ödüller verin, bir parça marul, brokoli ya da başka bir şey. Bunu yaparken yine elinizdeki ödülü dostunuza yaklaştırmayın, bırakın o size doğru, ödüle doğru gelsin. Hamster’ınızın ödülü net bir şekilde gördüğünden emin olun, parmaklarınıza sıkıştırdığınız bir parça marul size kocaman bir ısırık olarak geri gelebilir. Ha bi de dostunuz ödülü aldığında onu yüreklendirmek için sevmeye falan kalkışmayın, o hala size alışma sürecinde.
- Baktınız ki hamster’ınız size, ortama iyiden iyiye alıştı, onu tek parmağınızla kafasından başlayarak nazikçe sevme zamanı geldi gibi. Bunu bir süre baş parmağınızla sürdürün, sonrasında diğer parmaklarınızı da kullanarak dostunuzu yavaşça okşayın.
- Sevmeler, güzel sözler, yavaşça okşamalar falan şöyle iki, üç hafta sürsün. Sonrasında avcunuzu ona doğru açın ve bekleyin. Tekrar ediyorum sakın ona doğru gitmeyin, bırakın o size gelsin. Sonrasında eğer hamster avcunuza geliyorsa, onu havaya, yüzünüzün hizasına kaldırın yine küçük hareketlerle okşayın.
- Hamster’ınızın size alıştığına %100 emin olsanız bile, ona yaklaşımlarınız hep sakin ve yumuşak olsun. Görme yetileri çok zayıf oan hamster’lar, her tür ani hareketi tehdit olark algılayacaktır.
- Baktınız dostunuz elinizdeyken bir anda huzursuz hareketler yapıyor, onu hemen düz bir zemine, ya da yuvasına koyun. Isırk gelmek üzeredir. Yapılacak bir şey yok.
- Dostunuz uykudayken ona elinizi sürmeyin. Bırakın rahat rahat uyusun.
- Son olarak, hamsterlar, diğer bütün kemirgenler gibi dişlerini törpülemek isterler, bu sebepten de ısırma eğilimleri artabilir. Uygun bir oyuncak, dişleriniz rahatlatmada ona yardımcı olacaktır.
- Şu ana kadar yazdıklarımı başarıyla uygulayabilen hamster sahipleri, er ya da geç başarıya ulaşacaktır. Bu arada farkında mısınız bilmem ama yukarıda yazdıklarımın her biri hamster evcilleştime yollarına, ve bana en çok sorulan hamster’ımı nasıl evcilleştiririm sorusuna cevap olacak gibi.
Hamster aldım ısırmaya başladı!!!! |
Hamster Sahipleri Dikkat!
- Dostunuzu asla ama asla kafası aşağıya bakacak şekilde sarkıtmayın.
- Hamster’lar çok kısa mesafelerden bile düştüklerinde bacaklarını kırabilir, vücutları zarar görebilir hatta ölebilirler dikkat. Dostunuzu elinize aldığınızda muhakkak oturur posizyonda olun ve dostunuza göz kulak olun.
- Özellikle küçük çocuklar bu lafım sizlere, hamsterları severken sakın sıkmayın, bedenlerine taşıyabileceklerinde daha fazla güç uygulamayın.
- Her ısırıktan sonra ellerinizi güzelce yıkayın ve dezenfekte edin.